Livet
Kungstorget 50- 60- talet.
Vi som hängde på Kungstorget i Göteborg under 50- och 60-talet och benämndes som "motorburen ungdom" i media. Själva kallade vi oss RAGGARE. Vi var rebelliska och sa alltid vad vi tyckte, i ett samhälle, som inte alls var moget för det.
Ford Fairlane 55:a DKW 3-6
Sedan några år, träffas vi lite mer organiserat, med Monica Bengtsson som sammanhållande.
På den här sidan har vi för avsikt att lägga in lite bilder, från våra träffar, samt information om var vi skall träffas och när.
Kalender för 2013
Under "icke" säsong, träffas vi på andra olika ställen. Nostalgicum hade tjänat ut och Monica bestämde att Café Skåne, var en lämplig plats. Dom har plats och bra käk och fika.
Bilder som Christer Herrlin tog den 4 nov. 1213
Zputnik kom utan sin clownmundering. Agneta ( i krage ) Monica och Björn umgås. Kyden snackar med Monica och Hasse.
Mia poserar Käk, fika och en massa tjöt Gullbritt charmar karlarna
Riddarn vill inte titta på Monica. Pedda tittade in och hejade. Dacke och Christer diskuterar Calle och Kyden till bords
Lasse, Slampen och Simson. Simson, Styggen och Mia. GullBritt. Café Skånes servitris.
Dessvärre verkar det som om träffarna nere på Maritiman och Viking håller på att dö ut.
De ersätts i stället av träffarna på Nääs Slott och Råda Säteri. Här är några bilder från dem. Fler bilder finns under rubrikerna "Agneta" och "Björn"
13 maj 2013 Stensjöfiket
Måndagen den 13 maj, var vi några tappra, som trotsade vädrets makter (ösregn) och träffades på Apels gamla fik, numera kallat "Stensjöfiket". Det var första träffen sedan kung Bore hade släppt årets järngrepp om oss. Några i gänget hade varit i värmen under vintern. Sv. Bengt hade varit i Thailand och Malaysia, Bengt på Floridas ostkust och Agneta och jag på Floridas västkust.
Vi åt och drack gott och tog tillfället i akt att ljuga friskt för varandra.
3 x Bengt och en Björn
De "hårda" från det gamla gänget, som vågade trotsa vädret. och möta upp.
8 april 2013 Nostalgicum
Den 8:e april var det säsongens sista träff på Nostalgicum och den var välbesökt. Trots att vi hållit på några år, så är det ständigt nya som kommer till. Den här gången var det "Lasse Munken", som jag inte sett sedan 60-talet. Här följer några bilder. som Christer mailade mig.
4 mars 2013 Nostalgicum
Den 4e mars befann jag mig i det soliga Florida och kunde dessvärre inte delta i samkvämet på Nostalgicum. Men jag sände en och annan tanke till alla gamla vänner sim trotsade vädret och tog sig dit. Ser man på deras ansiktsuttryck, så verkar de ha det rätt bra ändå.
Ute i kylan för ett stärkande bloss. (Alla röker inte påpekade Monica)
Riddarn Diana och Gull Britt Björn Simson Styggen & Dacke Bengt
Christer Herrlin Lasse & Christer Janne Tommy & Lille Christer
Slampen Br. Sjöberg Slampen Monica & Janne Slampen & Monica
Christer berättar Och Bengt funderar Monica laddar inför kvällen Björn Simson och Riddarn
Monica har rökpaus Monica och Dacke Bengt Gruppbilder där alla sitter och ljuger om flydda tider på Torget.
4 februari 2013 Nostalgicum
Nostalgicum i Turizhuset. Infart från Byfogdegatan. Men passa dig när du parkerar. Lapplisorna är energiska här.
Den 4/2 på Nostalgicum. Vi var cirka 20 gamla kompisar som träffades och hade en trevlig kväll.
Den 4 mars var jag inte hemma. Jag hade tagit sju veckor i Florida, dels för att det var kallt här hemma och dels för att det är trevligt att vara där. I staten där bil och mc kulturen är väldigt stark. Sålunda var vi på NASCAR recet Daytona 500, bilauktionen på Zephyr Hills, dragracefinalerna i Gainsville, Daytona Bike Week, Ft. Meyer Bike Night och två omfattande bilträffar i Cape Coral.
Ungdomskulturen med Raggare och Knuttar på Kungstorget i Göteborg, åren 1957 och senare.
Under hösten och vintern 2005 var vi några från det gamla "Kungstorgsgänget", som genom annons i GT sökte kontakt med de övriga som höll till på Kungstorget under 50 - 60 talet. Ungdomar som samlades under det gemensamma intresset, bilar och motorcyklar. I folkmun kallades vi för Raggare och Raggarbrudar eller Knuttar och Spättor, efter om vi körde bil eller motorcykel.
Att vi samlades på Kungstorget, berodde troligen på att det var en stor öppen plats mitt i centrala stan, där vi kunde vara tämligen ostörda. På den tiden var torget avgränsat mot Vallgraven av de två kvartcirkelformade träbyggnaderna (basarerna) som användes av dem som under dagtid drev torghandel med göteborgarna. På kvällar och helger låg torget öde, med undantag av några få parkerade bilar. Platsen var ett perfekt ställe att mötas på och utgå ifrån när man skulle köra någonstans.
Knutten & Raggaren
Efter kriget sålde den amerikanska armén ut massor av begagnade ordonansmotorcyklar, för priser som gjorde den attraktiva för ungdomarna. De choppade (klädde av dem allt onödigt) och byggde om dem efter egen smak. Många motorcykelungdomar organiserade sig i gäng, som körde och levde ihop, ofta efter samma kommenderingar och grupperingar, som de haft under kriget. Så växte de första MC-klubbarna fram.
Den 4:e juli 1947 arrangerade AMA (American Motorcycle Association) en träff för motorcyklister i den lilla californiska staden Hollister. Antalet deltagare, som strömmade till, blev väsentligt fler än man hade förväntat sig. Stadens innevånare kunde bara förvånade titta på när tusentals tunga motorcyklar rullade in i staden. Många av dem som kom var veteraner, som älskade livet med äventyr och lite fara, samt den gemenskap som motorcykellivet medförde.
En av motorcykelklubbarna som var med i Hollister hette POBOB (Pissed Off Bastards Off Bloomington). När en av deras medlemmar blev arresterad för fylla, ilsknade hans kamrater till. Cirka 750 motorcyklister krävde att han skulle släppas och när polisen vägrade gick de bärsärkagång i staden. Det blev ett upplopp som skakade hela USA.
Regissören Stanley Kramer spelade in filmen "The Wild One" med Marlon Brandy och Lee Marvin i huvudrollerna. Filmen beskrev dramatiskt händelserna i Hollister och drog stora skaror till biografsalongerna. Så hade världens motorcykelungdomar fått sina förebilder.
De engelska Teddy Boysen skapade det europeiska modet, med skinnkläder och vegasmäcken som Marlon Brando bar i The Wild One. Vegasmäcken förseddes i Sverige med SMM-märke( Svenska Motormän eller Snäll Mot Mamma).
I menige mans mun döptes de motorcykelintresserade ungdomarna, som vanligen klädde sig i vadderade skinnjackor, till SKINNKNUTTAR (jmfs. muskelknutte, modeknutte, dataknutte) och därifrån kortades namnet ner till KNUTTE. Namnet SPÄTTA torde komma från att de vid färd bakpå motorcyklen, ofta satt tryckta mot sin knutte på samma sätt som en rödspätta trycker sig mot sjöbotten.
Vad namnet RAGGARE kommer ifrån, råder det delade meningar om. En teori är att någon amerikansk raggare, plockat upp en svans från en överkörd tvättbjörn (racoon, sjubb) och sedan fäst den vid antennen. Av någon anledning blev detta sedan ett signum för den bilburna ungdomen.
Klubbarna.
Motorcykelklubbar har funnits i landet sedan början av 1900-talet. Men rena knutte- eller raggarklubar bildades inte förrän i mitten av 50-talet. Visserligen kunde man se både knuttar och raggare köra runt med fantasifullt målade märken och emblem på skinnjackornas rygg, men den riktiga klubbkulturen hade inte slagit igenom riktigt. I filmen Raggare hade en av skådespelarna två korsade kolvar med vevstakar målade på ryggen av sin skinnjacka och detta kopierades ibland.
I stället blev det de stora kommersiella klubbarna, där man kunde träffa likasinnade eller köra en sväng tillsammans, som växte fram. Den första var "Morsans klubb 1000", som raggarmorsan Edit Jansson i Stockholm startade 1958 med bas i sitt café i Näsby Park. I Göteborg följde man upp med "Farsans motorklubb", ute i en gammal industrilokal på Ringön.