Tomten

 Jultomten i Göteborg

Sedan flera år har vi, under säsongen, tjänstgjort som Tomtefar och Tomtemor i Göteborg och omgivningen. Ibland med hjälp av något av barnbarnen. Vi jobbar som regel gratis på skolor och daghem. I mån av tid gör vi insatser hos privatpersoner också. Men huvudsakligen är det på torg och köpcentra. Vi är också medlemmar i Sveriges Tomtegille.

                        www.sverigestomtegille.se mail evawesterlund@swipnet.se                              

Där jobbar jag under namnet REDBERGSTOMTEN

   Som auktoriserade tomtar skall vi arbeta för att främja och förstärka jultraditionerna i Sverige.


Under vårt tjänsteutövande skall vi ha en "reglementsenlig" tomteklädsel och ett vårdat och klanderfritt uppträdande, enligt § 4 - 7 i Gillets stadgar. Vi skall även bära gillets badge (namnbricka) så att barn och föräldrar kan ha fullt förtroende för oss. Sveriges Tomtegille har olika aktiviteter arrangerade av både lokala medlemmar och andra organisationer.

Här lägger vi ut lite bilder, från vår tjänstgöring som tomtar

JULEN 2014

Den 29 november körde "Tomteriet" igång. Årets första uppdrag var Backa 1. Som vanligt kom det mycket folk och en massa underbara barn. Vi hade samma fototeam som tidigare och allt fungerade väl.  

En stolt yngling, som visar upp kortet där han är tillsammans med tomten.


Dessvärre så sprang jag på en stroke och lades in på Sahlgrenska avd 135 i en dryg vecka. Så jag kunde inte fullfölja några av våra åtaganden.

 Men Sjötomten Sten Erik hoppade in som ersättare, på Poseidons personalfest i Odinslund och allt löste sig till det bästa.

Nedan följer lite osorterade bilder från, Backa I och II, Olskrokstorget, Kvilletorget och Bergsjö Center.

"Prinsessan" för dagen var den här lilla tjejen, på bara ett år. Men hon strålade med hela ansiktet, mot tomten.

Givetvis var vi också med på "julfrukosten" på H-D House i Sisjön. Som vanligt bjöds det på ett generöst och välsmakande julbord, som inte saknade någontin, förutom kanske ålen. Massor av gäster kom och hjälpte till att rensa faten.

Susanne dök också upp och passade på att sitta i mitt knä. Tassi (Guzzi) testade en ny hoj med Frihetsgudinnans sju strålar som bakgrund.

JULEN 2013

Årets tomteuppdrag började den 30 november och 1 december, på Backaplan (Coop Entrén ) och Subway. Tomteriet var tillsammans med fotografen Per, som har varit med tidigare. På lördagen hade vi drygt 100 barn och på söndagen ca. 75, som ville fotograferas. Vädret på premiären var som en fin Aprildag och fotografen hade lite problem med ljuset, på grund av den starka och låga solen. Resten av tiden fram till julafton, kommer att vara fylld av aktiviteteter, på bland annat flera stora torg i stan, julfester och barnaktiviteter. Bilder kommer succesivt att läggas ut här. 

Ett av 2013 sista tomteuppdrag var hos familjen Sanei. Ett mycket trevlig och uppiggande tomtejobb.

Bilder från julens aktiviteter på Backaplan, ett köpcenter där det enligt utsago passerar mellan 40 - 50 000 människor varje dag. Bilderna är från både Coop Entrén och Subway.

 

 Villa Odinslund

Onsdagen den 4 hade Göteborgslokaler julfest, för anställda, med barn och respektive, på Villa Odinslund bakom Örgryte Gamla Kyrka. När vi kom dit, var hela byggnaden upplyst, som ett amerikanskt julprytt hus. Vi knackade på och steg in. Det var drygt tvåhundra personer där och många barn. Man hade ordnat paket till alla barn under arton år och de fick komma fram till oss, en och en. Berätta lite vad de gillade och hur det gick i skolan. Någon "mountinbikade", en annan tränade hockey, fotboll och en kille sa att han bara studerade. Men det är ju ingen dålig sysselsättning det. Barnen sjöng också en julsång för tomtemor och far.

Olskrokstorget 7/12  2013

Julmarkanden på Olskrokstorget var som vanligt fylld av olika aktiviteter. Det fanns hästar, som barnen kunde rida på, karusell, miniorfigurerna och en massa stånd. Tomtetältet var placerat i mitten och dit kunde barnen komma och tala om sina önskningar för tomten. Här följer ett kollage  med bilder från torget.

Vi tomtar fick också möjligheten att gå in och värma oss med en kopp kaffe på fiket Tasty Bake.

Några andra torgmiljöbilder.

     Pakumakören underhöll med skönsång                    Bingo, lotterier och hyresgästföreningen

  Karusell för alla barn                                                  Frälsis "Tillsammanskören". 

Julen 2012  

Julafton i år, hade vi fullbokad. Vi hade sju stycken "hembesök" där vi knackade på, delade ut julklappar och gladde barnen. Ofta har dom ingen aning om att vi skall komma, utan blir väldigt överraskade. Så försöker vi få dem att sjunga för "tomten", innan vi går och det lyckas nästan alltid. Föräldrarna försöker också få telingarna att posera för en bild. Som vanligt känns det skönt när julen äntligen är över och vi kan titta tillbaka och vara nöjda med vårt jobb.

För att definitivt avsluta årets julande, satte Agneta min på en pall i köket, på juldagsmorgon och klippte av mig håret (det lilla som jag har) och

friserade skägget i vad hon brukar kalla "Kenny Rodgers" frisyr. Så nu får skägget börja växa igen, lagom till nästa jul.

Julfrukost på H-D House

Sussanne med personal öppnade i morse (15/12 2012) dörrarna för sina kunder och bjöd på "julfrukost. Det var ett gående bord, där ingenting saknades och trivselfaktorn var på topp. Alla som passerade tomten i entrén, fick en julklapp, innehållande en icke oäven äkta H-D pryl. Här följer några bilder från dagens evenemang.

Hugo Harley var lite blyg och ville inte hälsa.Olskrokstorget den 8 dec. 2012

På Olskrokstorget var det inte fullt så kallt. Det var mycket folk i gång och man hade hyrt in två nordsvenska hästar, som barnen kunde få rida på. I övrigt var det full kommers och mycket folk. En flickkör från Bagaregården och Frälsningsarméns "Tillsammanskören" underhöll.

Tomten på väg till jobbet.

Tomten med assistent Nissa.               Nana och Karin på "tomtekoll" i kylan.

Den 7 december, var vi och tomtade på Kortedala torg. Det var cirka 17 grader kallt och vi satt i ett tält, alldeles utanför biblioteket. Men stämningen på torget var fin och det kom rätt många barn, som ville prata mer tomten.

Harleynatta 

Varje år bjuder Suss med personal in till "Harleynatta", där också Tomten medvarkar. Jag brukar sitta på en stol och ta emot alla barn och ge dem en liten julpresent. Som vanligt var det massor med "föräldrar" som kom och lät sig väl smaka det generösa utbudet av mat och dryck. Samtidigt hade man finfina priser i butiken och framför disken, stode det alltid en lång kö av köplystna kunder.

Brunnsbotorg

Brunnsbotorg var även en ny bekantskap för oss. Med ungefär samma arrangemang som vi hade på Kyrkbyn, tog vi emot barnen från Brunnsbo. För att få lite bättre bilder, hade vi bett att man skulle sätta upp ett par spotlight inne i tältet och det gjorde underverk.

Kyrkbytorget

För första gången var vi på Kyrkbytorget. Bostadsbolaget hade satt upp ett litet tält, med gran och olikfärgat ljus. Därinne skulle tomten sitta och ta meot barnen. Redan när vi kom dit, stod det en kö av förväntansfulla ungar, som både ville lämna sina önskelistor och berätta för tomten, vad de ville ha. Tomten frågade dem om de varit snälla under året och om de hjälpte mamma och inte bråkade med sina syskon. Några ville också berätta om skolan eller dagiset och vad de gjorde där. Bostadsbolaget ställde upp med lite julklappar och en liten godistomte.

Backaplan  

Premiär uppdragen för åre var Coop Forum och JC Backa. Det var två väldigt olika jobb. Vi skulle posera för en fotograf och låta barnen sitta i tomtens knä. På Coop Forum var det kö, när vi kom dit, en ½ timma tidigare. Sedan hade vi ett trettiotal barn som köade, ända fram til det stängde. Då hade jag haft en bra bit över 100 barn i knät. På JC däremot tog det en lång stund, innan vi lyckades få några barn alls. och slutsiffran blev bara runt trettio stycken.

Julen 2011   

Årets sista "tomteri" var i Kungsbacka, där familjen Jägerud hade samlats från minsta barnbarnet till de äldsta. Jag hade glädjen att få en liten Alicia att inte längre vara rädd för tomten, utan fick både kram och puss.

På julafton hade hade vi tagit på oss flera roliga tomteaktiviteter, hemma hos privatfamiljer. Efter det att jobbet var klart, kunde vi ta en sväng genom ett "julaftontomt", men vackert belyst Göteborg.

Och några vackra bilder från ett folktomt med upplyst Göteborg.

Den 10/12 (helgen då Göteborg översvämmades ) var vi på Olskrokstorget. Det stormade och regnade så kraftigt, att dom vågade inte sätta upp något tält. I stället hade man gjort ordning en mysig hörna inne på ICA, där tomten kunde ta emot barnen. Mellan regnskurarna, körde vi runt lite grann på torget, till de barn, som ändå lyckades lura ut föräldrarna i busvädret. En mycket trevlig dag och många lyckliga barn, som fick träffa tomten och tomtemor.


1/12 var vi på Torget i Länsmansgården och tomtade. Länsmanstorget är ett innetorg och vi kunde sitta inne. Förutom tomtemor och jag, var det ett par musiker, som höll igång humöret, på publiken, såpass att det uppstod "spontandand". Alla barn som satt hos tomten och berättade om sina julklappsönskningar, fick en chokladbit att smaska på, även om det inte var lördag. Jag träffade också en gammal klasskamrat från Gråbergsskolan 1948. Ungarna fick också rita en julteckning och en diakon sålde lotter.

Efter evenemanget, var vi på Halta Lotta. Där bjöd Faschid och Elias på ett fint julbord, för alla sina stamgäster.

Jag placerades jämte två killar, som löste problemen med internationelle transporter och logistik. Samtidigt som de förde "hårresande diskussioner om den globala ekonomin.

Årets första tomteuppdrag, var på Kortedala torg den 25/11. Vädret var mycket bättre nu, än förra året, då vi höll på att frysa ihjäl. Massor av ungar kom för att berätta för tomten, vad de ville ha i julklapp.

Senare på kvällen åkte vi ut till H-D House, som hade öppet hus.

Där fick tillfälle att prata med fler, både barn och vuxna, om vad dom önskade sig.
Julen 2010

I dag ( den 23/12 2010 ) var SVT Västnytt här och intervjuade Tomten. Här är några bilder, som inte visas på TV.

Olskrokstorget 11/12 2010

Jag var inbjuden att signera Brothers on Wheels hos ACE Custom

Den 27/11 hade vi tomteuppdrag på Kortedala Torg, för företagarföreningen. Vädret var "svinkallt", vilket gjorde att besökarantalet, inte blev som det brukade. Men ändå åkte vi hem med drygt femtio önskelistor (och teckningar) och hade gjort juliga intryck på barnen.

Lite bilder från tältet, där barnen fick hälsa på Tomtefar och hans två små Nissar.

JULEN 2009


Julen 2009 gjorde vi ett antal "Tomteuppdrag" och hade det väldigt trevligt. De flesta bilderna kan du se under rubriken BLOGG, där det för övrigt finns massor av andra trevliga saker att läsa och titta på.

Bild från Tomteuppdraget på Olskrokstorget 12:e december 2009

Julen 2008


2008 besökte Tomten Aspen Montesoriskolas förskola och mötte barnen några hundra meter från skolan i en hage (mörkt och spännande). Tomten fick en kram och alla barnen fick en liten julklapp

Tomten och Nissarna väntar i hästhagen på alla de snälla barnen  Alexandra "däckar" efter tomtearbetet.

             Inga barn var rädda, eller blyga  för att krama Tomten

             Utdelning av julklappar och kramar

Julen 2007

             

                  Tomtefamiljen uppställd innan uppdrag.

    

Tomten med nissarna besöker Fridåsens förskola