Författarskap

 Av någon anledning så är min "författargärning" väldigt flexibel. Det innebär att jag har många järn i elden och försöker få dem alla att fungera. Och till stor del fungerar det. Jag klarar av att ge ut en volym per år och kritiken på de senaste böckerna har varit fantastisk.

Artikel i Scanbike.

JULKALENDERN 2013 Cybertomten

För närvarande skriver jag på en historia som jag har anmält till SVT Julkalendern 2013, om två 10-åringar, som "forskar" i skolan och hemma om Tomten. Det är 24 episoder och har ett mycket barnvänligt och pedagogiskt innehåll.


Parallellt med Julkalendern skriver jag på 3:e delen av min bikertrilogi under namnet Ride to Live.

Här låter jag mina hjältar fortsätta sitt spännande liv i klubbarna och på vägarna. De åldras och ser samtidigt den bakomvarande generationen komma och har plikten att lära dem bikerlivets regler och hur man skall leva efter dem. 

                                       Mina Romaner


Med den livliga fantasi som jag sedan födseln begåvats med, föll det sig naturligt att skriva. Under mina år till sjöss, hände det ofta att jag skrev ner historier som de äldre gubbarna berättade i mässen, på kvällarna. Många av dessa skickade jag hem till lämpliga tidningar i Sverige och tjänade några kronor på kuppen.


De flesta av mina romaner och noveller är skrivna i den Göteborgsmiljö som jag bäst känner mig hemma i. Men alla mina resor och utlandsarbeten har också fått bidra med både episoder och kultur.


Jag har producerat massor av noveller och artiklar som många har publicerats och andra hamnat i skrivbordslådan. Men glädjen över att skriva har hela tiden vuxit och utvecklats.


Det som verkligen fick mig att sätta igång på allvar, var en lärarinna i svenska, som tyckte att jag skulle ta till vara min talang. Idén till KALVEN föddes tidigt, men tog många år att mogna och utveckla. Inte förrän jag fick hjärtinfarkt 2002, lärde jag mig mer om hur ett sjukhus fungerar i praktiken och jag kunde färdigställa romanen med benägen hjälp av korrekturläsande hustru och dotter.


När releasedatum för Kalven redan var bestämt, släppte TT / AP 2008-04-02 nyheten om att två brittiska forskare lyckats med att skapa ett embryo mellan människa och ko. Embryot levde i tre dygn och det betecknades som en sensation. Artikeln var publicerad i såväl morgon- som kvällstidningar och jag tackade högre makter för den perfekta tajmingen. Klicka för att se artikel >>


Från releasen av Kalven kommer boken att få leva sitt eget liv och jag som författare måste vidare. Jag hoppas att ni som läsare finner lika mycket nöje i att läsa boken som jag hade att skriva den!


Björn Ljungquist                                            KALVEN

En roman om ett läkarteam som utvecklar ett protein där befruktade ägg kan leva utanför sin egna livmoder. De driver exprimentet så långt det går och gör kvinnan onödig som moder.


Information om aktuell utgivning, releaseparty för "Kalven" etc finns under AktuelltAktuellt >>

Release september 2008

Chockerande och avslöjande roman om hur människosmugglare tycker och tänker. Man möter den nakna osminkade cynismen och hänsynslösheten för andra människor, där endast lojaliteten mod de egna har betydelse. En bok som inte lämnar någon oberörd. Läs artikel i ämnet >>

Releasen hade vi ombord på SS Marieholm den 19 september 2008. 150 gäster var inbjudna och det var en given succé. Oscar Arturs Duo underhöll gästerna som minglade och lät sig väl smaka av pyttipannan, det stekta ägget och rödbetorna. Allt sköljdes ned med vin eller öl. Helgen efter var det Bokmässan och det var bestämt att jag skulle sitta där och signera böcker. Men ödet ville annorlunda. Agneta åkte in på Östra med en otrevlig infektion i buken och själv råkade jag ut för att min vänstra ( den reparerade ) gick ur led och jag hamnade på avd 232 på Mölndals Ortoped.

Men ÖPPNA GRÄNSER har sålt bra redan och kritiken från läsarna har varit överväldigande positiv. Om någon månad kommer Lektörsomdömet och det skall också bli spännande.


                                  Love & Respect


Release våren 2009

En spännande roman om hur det riktiga bikerlivet fungerar och hur samhällets övervakare ser på dem som kör motorcykel. Spännande och skriven från en helt ny vinkling, där bikerns och klubblivets värderingar åskådliggörs. Boken mottogs fantastiskt av läsarna, som öste sina lovord över den och nästan omedelbart krävde en fortsättning på Gripsen och Saffrans historia. 

Releasen skedde våren 2009 hos olika Harley Davidson knutna butiker och arrangemang, i samband med att mc-säsongen kom igång. Jag hade gjort upp med Suss i Harleybutiken, här i Göteborg och Plattis i Helsingborg, Lotta och Thomas på MC Konsult i Lidköping. Boken som är på 530 sidor har blivit väldigt väl mottagen och fått en strålande kritik. Tavlan som låg till grund för omslaget (målad av Terho Niskanen) lottades ut och vanns av Alexander på Pirate Island Tattoo i Kristianstad.

Innan midsommar 2010 var hela förstaupplagan slutsåld och vi bestämde oss för att släppa boken i pocketformat, så att den skulle bli både tillgängligare och billigare. Kontakt med tre stycken "pocketförlag" togs med positivt resultat.


Brothers on Wheels


Uppföljaren hade release den 19/11 2010 på Folkteatern i Göteborg. 200 personer kom dit och bjöds på bikermat och dricke (chiliconcarna och vin/öl). Eftersom Frälsningsarmén har en viss roll i romanen, hade vi bett dom att spela på releasen, vilket dom gjorde med den äran. Se vidare under rubriken Böcker, samt på bloggen.

Nu när Brothers on Wheels är ute och har fått ett så fantastiskt fint mottagande, har jag fortsatt med ytterligare en uppföljare. Den har arbetsnamnet Ride to Live och beräknas vara färdig till hösten 2011. Omslaget till den kommer också att målas av Terho Niskanen.

Release ännu inte bestämd

Första delen av en trilogi. I romanen får man följa en grupp människor på en Skadeutredningsavdelning på ett försäkringsbolag. Se problemen och försöken till bedrägeri, som de ställs inför. Ligor som opererat organiserat och stjäl hela lastbilslaster med gods.

Release ännu inte bestämd. Andra delen i trilogin. Romanen behandlar ett antal konstiga försvinnanden av entreprenadmaskiner får sin oväntade upplösning.

Release ännu inte bestämd.

Tredje delen i trilogin. I den här romanen ställs gruppen på Skadeutredningsavdelningen inför bagagestölder på flyget och raffinerade ungdomsbrott. En nytillkommen medlem i gruppen för upp vedergällning som ett tillämpbart begrepp.

Utgivning ännu ej bestämd

Romanen handlar om en ung mans självdestruktiva liv och hur han tar sig ur det. En rättfram beskrivning om dem som lever ett liv i drogberoende.


PELLE GRISEN

Utgivning ännu ej bestämd

Romanen tar upp ett fruktansvärt fall, där myndigheter och media okritiskt krossar tryggheten och tillvaron för en ung man, som aldrig gjort sig skyldig till något annat än att ha blivit avlad av fel far.