Yrkeskarriär

Ett annat framgångsrikt projekt, som jag hade glädjen att ro i hamn, var övertagandet av städuppdraget på SAAB i Trollhättan, trots att den evgående entreprenören gjorde allt för att jag skulle misslyckas.

Jag var också den drivande kraften bakom en årlig satsning på Fäststafetten, för anställda i företaget och kunde till min glädje räkna in 15 egna lag 1987.  

      

Största laget som deltagit                                    Teamleadern

Sedan följde, slag i slag andra olika projekt av varierande storlek och betydelse. Jag erbjöds att göra insatser av varierande längd och omfattning i massor av olika länder. Företaget var uppköpt av en stor internationell koncern och de ville plocka ut den som bäst kunde bygga upp en städorganisation, utbilda folk och ha kundkontakt.

Med det i ryggen arbetade jag under långa perioder i Kina, Ryssland, Libanon och flera andra länder i Asien och Europa. Detta gav mig möjlighet att se de besökta länderna inifrån, på ett sätt som inte är vanligt. Jag fick bo, äta och arbeta med lokala anställda och jag lärde mig massor om ländernas kultur och folk. Samtidigt som jag hade framgång i mitt eget arbete, erbjöds jag möjligheten att själv välja vilka medarbetare jag ville knyta till mig.

Jag har även under min yrkeskarriär haft förmånen att som mentor knyta några riktigt duktiga trainees till mig. Ungdomar som sedan har gjort fantastiskt fina karriärer efter att de ”lämnat boet”. De har varit en fröjd att få jobba med dem och sett dem utvecklas till kompetenta självgående människor, som månar om yrkets kvalité och sina egna karriärer. Samtliga "trainees" är i dag kvar i branschen och har gjort egna bra karriärer.

Hongkong

                                               Kowloon, färjan till Hongkong


Här arbetade jag med bland annat städorganisationen av 300 7-Elevenbutiker, 250 bankkontor
och snabbtågets stationer till den då nybyggda storflygplatsen Chep Lap Kook.

Kina

 

I Kina arbetade jag under många månader med organiserandet av städorganisationen hos bland annat kunder såsom Roche, Ericsson, Motorola, Pharmadule, Novo Nordisk och många, många fler.

 

 Staden Sozhou Venedigs förebild                        Harley Davidson i Peking                  

            3000 årig Vaktmästare i terrakotta         Framför Maos porträtt på Himelska Fridens Torg

                                                    RysslandHos en stor kund, Danone Bolsevik,  hade företaget enorma problem med sin städkvalité och organisation. Där byggde jag upp ett fungerande system och fick även kunden att förstå att det både krävdes en hög rengöringskvalité och en anpassning av lokalerna så att kvalitén var möjlig att upprätthålla. På Sper Bank nybyggda huvudkontor byggde jag också en upp en städorganisation.

Kreml från Moskvaflodens bro                      Gården på Bolsevijk Danone

Vasiljikatedralen i Moskva                               Röda Arméns rester 

 

Kate Mikushina Moskva                     Vitalis håller upprop på Bolsevijk Danone Moskva

                                                 Libanon


 Libanon Beiruth jobbade jag i huvudsak med Intermedic på Beiruth American Medical University Hospital, ett sjukhus som initierats av USA innan inbördeskriget.

Vanligt sönderskjutet bostadshus  och Hotel Holiday Inn i Beiruth


Jag fick också tillfälle att resa runt i Libanon en hel del och bland annat se deras nationalsymbol, cedern som finns på deras flagga och är flera tusen år gammal. Besöka grottsystemet strax norr om Beiruth och bese den beryktade Bekadalen med dess vallmo och marijuanaodlingar.


Bekadalen

Norge

Jag hade förmånen att få organisera nedläggningen av städningen på Fornebu Airport och parallellt bygga upp den nya på Gardermoen, i samband med att all flygtrafik flyttades dit.


Bilden ovan är Jesper och jag själv, tillsammans med kordinatorerna som vi "lånade" från Arlanda till uppstarten. Nedanstående "tavla" är en plåt, som plockats loss från något flygplan och som jag "tiggde" och arrangerade.

Vi som lade ner Fornebu och startade Gardemoen

Finland


Kunden Silja Line i Helsingfors var missnöjd med oss som entreprenör och hotade med uppsägning. Där fick jag göra ett antal månaders ”panikinsats” för att rädda kunden. Givetvis fick jag förmånen att välja mina medarbetare, som blev de beprövade paret Jesper Hanborn och Maja Gidlund. 

SILJA SERENAD i Helsingfors hamn

Helsinki Satamaa vintern 2000 tagen från mitt hotell fönster

Sverige


Större projekt som jag, förutom VM i Friidrott 1995 har jobbat med i Sverige är: uppbyggnad av, eller restaurering av städorganisationer. Sådana projekt har varit SAAB Automobile i Trollhättan, Landvetter och Arlanda flygplatser, Svenska Mässan i Göteborg, Marinbasen i Karlskrona, Autoliv i Vårgårda, Kemira i Helsingborg och en massa andra välkända företag.

Danmark

Ett mindre projekt ( cirka två månader) tillsammans med flygbolaget Premiär (sedermera My Travel), där det gick ut på att höja städkvaliteten.

På jobbet                                                                               Gamla badgar


Yrkeskarriär


Jag har alltid haft ambitionen att vara duktig på det jag gör. Jag har också tyckt att det har varit roligt att jobba. När jag i slutet av 70-talet anställdes på ett större privat städbolag, upptäckte jag till min förfäran att de som var satta att ”leda och fördela arbetet” inte hade en aning om vad de höll på med. Att vara Arbetsledare eller Inspektör för ett område, gav status men krävde inga kunskaper.


När jag vid ett tillfälle hörde två inspektörer/distriktschefer diskutera ett rengöringsmedels effektivitet, försökte de att överträffa varandra i höga PH-värden. De pratade allvarligt om PH 23 och högre. Eftersom PH-skalan bara sträcker sig till 14, kände jag mig föranlåten att ta upp saken med min närmaste chef. Jag sade: ”Det är kanske inte så bra om de kommer ut till en kund och pratar på det viset”. Svaret var nedslående: ”Nej så starka medel skall vi ju inte ha”.


Via lite lirkande fick jag så småningom lov att hålla några mindre utbildningar i ämnet Städkemi, något som inte alltid föll i så god jord. Jag som inte jobbat i företaget så länge, skulle ju inte komma och försöka lära dem något. Dessvärre visade det sig att flera var helt obildbara. De hade helt enkelt inte baskunskaperna för att kunna lära sig det komplicerade system som yrkesmässig städning består av.


Jag sammanställde då,  tillsammans med R Spanner och A H Lyon, ett utbildningsmaterial som skulle kunna vara begripligt för såväl kollektivpersonal med låg utbildning, som övriga. Resultatet blev en femton kapitel tjock utbildningspärm, som jag framgångsrikt använde under resten av min karriär. 

 

                        Ett par exempel på de utbildnings och instruktionsblad som vi tog fram.


Sedan har jag haft nöjet att utbilda ett antal tusen personer i städyrkets mysterier. Utbildning som både gått via företaget och som egen konsult. Bland annat har jag haft tillfälle att utbilda interner på flera olika fängelser, en erfarenhet som jag tagit till vara senare när jag använt olika fängelsemiljöer i mina böcker.


Allt mitt utbildningsmaterial har jag nu överlåtit till en av mina trainees ( Jesper) som förvaltar och utvecklar materialet. Jag har även lagt ut det på vår hemsida, så att det är tillgängligt för alla. Om man kopierar det krävs bara att källan anges.


På 1990-talet började jag arbeta med olika projekt inom företaget och fick 1995 chansen att ansvara för städningen under Friidrotts VM i Göteborg. Trots att jag emellanåt kolliderade med konflikträdda beslutsfattare, blev uppdraget en succé. Med en personalstyrka på 264, hade vi inte en enda sjukdag och på bokslutets sista rad blev det vackert gröna siffror.


                     Harleybutiken The Peak Hongkong    Golf med kinesisk caddy

Visit på Kinesiska Muren                                    Utbildningsklass på Novo Nordisk Peking