Yrkeskarriär

                                                            Yrkeskarriären


När jag började närma mig de 30 hade jag under en längre tid funderat på om jag verkligen ville vara ”Tant Vaktmästaren” resten av livet. Så jag bestämde mig för att börja studera och att möjligen kanske få ett något bättre och mer välbetalt arbete. Det är nu min tid som vuxenstuderande börjar. En sådan fantastisk tid i mitt liv. Där fanns hur mycket att lära som helst och jag fick möjligheten att bara plocka. Jag säger och vill verkligen rekommendera alla som bara ens snuddar vid tanken, tveka inte att göra det. Du är vuxen, har disciplin och bestämmer till väldigt stor del själv vad du vill. En enorm möjlighet som vi har, att reparera de misstag vi gjorde i vår ungdom.


Jag gick ut med nästan bara 5:or i varje ämne och var förstås världsmästare. Hela världen låg fram för mina fötter. ”Här är jag, allt ni har väntat på, nu finns jag här för arbetsmarknaden”. Vem ville jag erbjuda mina tjänster? Det fanns inga gränser mer än att jag naturligtvis inte var ensam. Efter att ha sökt minst 50 olika arbeten fick jag en tjänst som ekonomiassistent på ett oljebolag. Väl där fick jag lära mig den hårda verkligheten, konkurrensen mellan kvinnor. 


Agneta Ljungquist    

agnetaljungquist@hotmail.com

www.abljungquist.se

CV

1 (2)

Privat


Född den 1 augusti 1947 i Annedals Församling Göteborg

Gift sedan 1972, med Björn, född 1939, internationell projektledare hos Sodexho.

Arbete

2008-

Spira Rekrytering AB                                

 • Ansvarar för: Ekonomi & administration av bolaget
 • Åstadkommit: Strukturerat upp ekonomi och in-fört elektronisk rapportering till myndigheterna

 

Adm Chef


2004-2005

Hotell Smålandsgården

 • Adm Chef Ansvarat för: tog över hotellchefsskapet i samband med en akut vakans.
 • Åstadkommit: strukturerade upp verksamhetens ekonomi- och bokningssystemet, styrelseledam. i Gränna Turistf samt rekryterade ny hotellchef


Hotellchef (stf)


2002->

Egen konsultverksamhet

 • Arbete som affärskonsult, mentor och föreläsare.


Konsult


2000-2002

Primary Holdings Ltd

 • Ansvarat för: köpa utvecklingsbara affärsidéer samt söka investorer för etablering/försäljning/ börsintroduktion London
 • Åstadkommit: bolaget stod inför en börsintroduktion i London vintern 2001. Efter 11/9 2001 kollapsade kapitalmarknaden och en avveckling av bolaget blev nödvändig.


VD (Irland)


1996-1999

Luftfartsverket

 • Ansvarat för: den kommersiella utvecklingen av Landvetter flygplats
 • Åstadkommit: betydande effektivisering av arbetskraft & ytor vilket dubblade vinsten på 3 år


Flygplats-direktör


1992-1996

NK (Nordiska Kompaniet AB)

 • Ansvarat för: konceptutveckling och gemensam marknadsföring för detaljhandeln. Fullföljde ombyggnationen för att frigöra mer ytor.
 • Åstadkommit: uthyrningen av samtliga ytor utöver detaljhandeln samt etablering av en food-court + nya unika entreprenörer. Ny entré Fredsgatan


Varuhuschef


1991-1993

 • SAS Trading

Divisionschef


1988-1991

 • NK

Varuhuschef


1986-1988

 • NK

Koncerncontroller

CV

2 (2)

Styrelse-uppdrag

1995 – 2000

Provobis Hotel & Restaurants AB (publ),börsnoterat

 Bolaget blev uppköpt 2000 av Hilton Hotels.


1996 – 2001

Svenska Mässans Huvudmannaråd

(kvarstår som f.d. rådsmedlem)


1996 – 2000

Västsvenska Industri och Handelskammaren.


1996 – 2000

Personlig coach till Varuhuschefen NK Göteborg


1997 – 2002

Aktiv IT AB


1997 – 2004

Nordea Mölnlycke


1998 – 2002

Primary Holdings (UK) Ltd.


2000 – 2002

GF Konsult AB.


2001 – 2004

Göteborgs Universitet Fond och medelsförvaltningen.


2002 -  2005

Frälsningsarméns Hotell Smålandsgården


2004 – 2007

Personlig coach till Bankdirektören Nordea Mölnlycke.


2011-

TolvNollNoll AB 

Fritidsintressen

Mormor till två underbara flickor 14 och 11 år.

Föreläsare i ledarskap och personlig utveckling.

Idrott och idrottens organisation.

Medlem i Näsets Paddlarklubb

Medlem i Bunbeg GolfClub Irland Hcp 28,2

Har jägarexamen för små- och storvilt.

Heminredning och trädgårdsdesign


Utbildning

Handelshögskolan Stockholm Advanced Management

NK Management Development

Folkuniversitetet 10 p Juridisk Översiktskurs

Folkuniversitetet 20 p Ekonomi

Vasa Vuxengymnasium Informationsteknik

Vasa Vuxengymnasium 3 årig ekonomisk linje


Referenser

Raoul Hasselgren

Mentor samt f.d. koncernchef för NK numera styrelseproffs

Mobil 0705703099

 

Dag Agård, NK AB

Varuhuschef NK Göteborg, f.d. medarbetare NK

Mobil 0708946051

 

Maria Meyer Martins Boplats Göteborg

VD Boplats Göteborg, f.d. medarbetare Luftfartsverket

Mobil 0707833373

 

Ann Strömberg

Privat vän

Mobil 0702790058


Efter några år på oljebolaget så blev jag headhuntad till NK där jag fick den absolut bästa chefen i varuhuschefen. Hans-Erik var en fantastisk person som gav mig en värdefull kick i rätt riktning. Mina år tillsammans med honom minns jag med glädje. På NK blev fick jag också en egen mentor; Raoul Hasselgren, ännu en man som jag haft oerhörd glädje och nytta av i min fortsatta karriär.


Raoul tog mig upp till NK i Stockholm och presenterade mig för dåtidens affärsvärld. Efter min tid där blev jag varuhuschef på NK här i Göteborg. Jag fick förmånen att omvandla varuhuset från ett traditionellt sådant till det entreprenörsvaruhus det är idag. Underbara människor mötte jag under denna tid. Människor som jag fortfarande träffar och umgås med.

Det blev en tur till SAS Trading eftersom fastighetsägaren ville ha en ny ledning då NK huset var ombyggt och de nya affärsidkarna flyttat in. Klart det kändes surt men jag lärde mig något av detta också. Att inte vara bitter. Är man bitter blir man ful var den vän som sa och vem vill vara ful. Jag kom tillbaka som varuhuschef ett år efter och fullföljde planen att fylla fastigheten med hyresgäster på de två översta våningarna. Jag känner stolthet i att fortfarande se Forsman & Bodenfors skyltar högst upp i fastigheten och att STS finns i våningen under.


I samband med att jag slutade på NK och började som Flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Flygplats, råkade jag också fyll 50-år. Så födelsedagen (1/8) hade jag en reception på Operan, som gratulerade mig på sin stora ljustavla. 

                                                            Receptionen på Göteborgs Operan


Lördagen efter em mottagning i Kronhuset, där jag hade glädjen att se cirka 180 sittande gäster.Min 50-årsdag var en mycket minnesvärd upplevelse.

I mitten av 90-talet blev jag återigen headhuntad, denna gång till Luftfartsverket. De ville ha en person som skulle kommersialisera flygplatsen och fann mig som den bäst lämpade. Det blev en helt ny värld för mig med en annan ordning än den jag var van vid. I det privata näringslivet får du en tjänst och ett uppdrag som du skall sköta och rapportera av till styrelsen. Här var det nästan samma sak men med mycket fler kontrollstationer på vägen. Så är det att man var en Statens Tjänsteman och hade allas ögon på sig. Flera gånger fick jag veta när någon ansåg sig felbehandlad som resenär att jag skulle minsann bara göra som de sa för de betalade min lön med skattemedel. Så fel, Luftfartsverket levererar in många miljoner till staten varje år.

Som flygplatsdirektör fick jag chansen att prova på hur det är att vara stridspilot

Min tid på LFV blev minnesrik och när jag besöker flygplatsen så känner jag mig mycket stolt över att mina planer, då ofta på ritbordsstadiet tillsammans med min duktiga arkitekt, nu har förverkligats. Landvetter bytte skepnad och hade sin bästa utveckling under de år jag var chef där ute.

I samförstånd med Generaldirektören slutade jag och flera år senare insåg jag att mina år på LFV hade satt sina spår. Det fanns en feghet bland en del människor och häromdagen slängde jag det sista anonyma brevet jag fick hem. Nu har jag lagt denna tid till handlingarna och har bestämt mig för att komma ihåg det goda av den perioden.

Frälsningsarmén behövde hjälp på sitt Hotell utanför Gränna. Jag satt i deras styrelse och jag erbjöd mig att hoppa in som tillfällig Hotellchef och samtidigt söka en ny person till tjänsten. Jag har aldrig varit i den branschen men suttit med i styrelsen till ett börsnoterat hotellbolag. Hotellet ligger så vackert vid en sjö och hade donerats av två systrar från Göteborg för många år sedan. Det vi hade att erbjuda var en lugn och harmonisk miljö med god mat och helt rök och spritfritt. Jag kom också att ingå i Grännas köpmannaförening och fick återigen lära känna många goa och duktiga entreprenörer.

Andra uppdrag


Se artikel Husqvarna/Gränna >>


Sedan mitten av 90-talet så har jag anlitats som talare för att berätta om mina erfarenheter. Det har varit allt från att stå själv hos små föreningar till en fylld Congresshall på Svenska Mässan på ”Klart Kvinnligt” med scen och kända namn som medtalare. Det jag berättat om har oftast handlat om hur jag vuxit genom livet och arbetslivet och tagit mig igenom olika svårigheter. Men särskilt intressant har de flesta tyckt det varit att höra hur jag som kvinna gjort detta. En specialkompetens jag har som också gjort att jag gärna är mentor för andra kvinnliga chefer.

Genom åren har jag också haft förtroendet att få vara delaktig i större och mindre bolagsstyrelser och är också medlem i Huvudmannarådet för Svenska Mässan.

de Klerk President Sydafrika, Agneta och Benazir Bhutto Pakistan hösten 1997

          En stor och minnesvärd dag i mitt liv.                                Gästerna kommer på Kronhusgården

                                          


Luftfartsverket Landvetter

Irland


Se artikel >>


Efter Landvetter så blev jag erbjuden att börja arbeta på Irland hos ett företag som köpte upp affärsidéer och letade fram finansiärer. Jag kom att bo i en lite by längst upp i norra delen av ön. Utanför mitt lilla hus rullade nordatlanten in och ut och jag hade en fantastisk fin miljö att leva i. Problemet var att jag bodde själv och jag har alltid varit bortskämd med att Björn lagat maten hemma. Skulle jag gå och handla var det med lapp. Oftast kom jag hem med fler saker som antagligen tyckte såg fina ut eller trodde Björn glömt skriva upp. Nu blev jag tvungen att laga mat själv och jag lovar det fanns inte så mycket hel eller halvfabrikat i den lilla lokala butiken. Nu kanske ni förstår varför jag nämnde min mormor i början hon var en fena på att laga mat, men ådran gick inte i arv, inte till mig i alla fall.


Som VD fick jag möjligheten att resa till andra länder för att göra affärer. Länder som jag ofta besökte mycket var Israel och Belgien. Hela min tid utomlands gjorde gott för mitt självförtroende. Jag hade ju haft några tuffa år på Landvetter och ibland blivit ifrågasatt som kvinnlig chef. Här på Irland och i de andra länderna möttes jag med den respekt man har för en person som innehar den positionen som jag hade. Aldrig hörde jag något om vilket kön jag hade utan vilka bra affärer som jag kunde presentera. Flera av affärsidéerna hade beröringspunkter med smarta, energi- och miljöbesparande kommersiella produkter till flygindustrin. Bolaget var inne i en särskilt aktiv fas 2001 och höll på att slås samman med ett annat bolag och på så vis komma in på Londonbörsen. Jag hade träffat börsmäklaren sista gången innan fusionen och allt var klart, alla parter var nöjda. Jag åkte hem till familjen och såg fram emot en välbehövlig vila. Då inträffade den 11 september 2001. Efter den dagen blev inget sig likt och jag fick åka tillbaka och slutligen avveckla bolaget. Finansmarknaden och flyget tappade helt luften och det skulle ta lång tid att komma tillbaka.


Smålandsgården